Cancer rehabilitering

Cancerrehabilitering syftar till att förebygga och reducera de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av en cancersjukdom och dess behandling.

Cancerrehabilitering

Här finner du information som kan hjälpa dig att få rätt cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering

Alla cancerpatienter skall ha en individuell vårdplan. Den skrivs tillsammans med patienten och skall också innehålla planering för din cancerrehabilitering. Behoven av rehabilitering ska gås igenom och planeras utifrån dig och dina behov. Du ska inte själv behöva ta ansvar för att ditt rehabiliteringsbehov bedöms eller behöva efterfråga rätt insatser. Eftersom rehabiliteringsbehovet kommer att förändras med tiden ska bedömningen upprepas kontinuerligt utifrån din och dina anhörigas situation.

Fatigue

Människor med cancersjukdomar drabbas mycket ofta av en särskild trötthet och kraftlöshet som är så överväldigande att det är svårt att få andra att förstå hur det känns.

Den här tröttheten som har samband med sjukdomen och cancerbehandlingarna har ett särskilt namn: fatigue.

Sexuell rehabilitering

Sexualiteten är en viktig källa till närhet och välbefinnande. Varje person reagerar på sitt eget sätt och det finns ingen mall som passar alla, när det handlar som sexuell rehabilitering. Samtal och stöd från närstående kanske passar för en person och för en annan kan det vara viktigare  med konkreta tips på sextekniker, medicinering eller sexhjälpmedel. Det viktiga är att söka och få hjälp så att möjligheten till sexuell hälsa nås. 

#VågaSökaVård

#VågaSökaVård

Nätverket mot cancer uppmärksammar just nu hur viktigt det är att söka vård när man misstänker cancer. Även om vi nu lever i en pandemi med en ansträngd sjukvård är det viktigt att söka vård när misstanke om sjukdom finns.

“Vi är alldeles för många som själva drabbats eller känner någon som fått sin cancer upptäckt alldeles för sent och som har avlidit eller blivit svårt sjuk. I slutändan blir detta mycket dyrt för samhället. Det räcker nu, låt inte fler människor bli svårt sjuka i cancer och kanske dö för att det inte kontaktar vården i tid av hänsyn eller rädsla för coronapandemin.”

Läs mer på Nätverket mot cancers hemsida

Stefans Stuga välkomnar cancerdrabbade familjer

Stefans Stuga välkomnar cancerdrabbade familjer

Så här i jultider vill vi slå ett slag för Stefans Stuga.

I Lindvallen ligger Stefans Stuga, ett liftnära och mysigt boende, med avsikt att bli en plats där familjer som drabbats av cancer kan koppla av, umgås, uppleva och vara tillsammans. Stefans Stuga ingår i Stefan Paulssons cancerfond och drivs till minne av Stefan som gick bort i cancer februari 2008. Till Stefans Stuga kan familjer som drabbats av cancer på något sätt, komma för att ha en fjällsemester. Läs mer och ansök gärna.

Läs mer här

Ny cancerrehabrapport!

Ny cancerrehabrapport!

CancerRehabRapporten är ett återkommande initiativ av Cancerrehabfonden, med syfte att utveckla och driva cancerrehabiliteringsfrågan i Sverige. Idag är det alldeles för få som erbjuds cancerrehabilitering trots att cancer innebär stora fysiska och psykiska påfrestningar och många som överlever cancer har svårt att komma tillbaka till vardagen. I årets rapport kan du bland annat läsa om varför det finns icke vinstdrivande organisationer som Cancerrehabfonden, varför det är så viktigt och nödvändigt med privata donationer, vikten av forskning, uppdatering kring olika projekt och mycket mera.

Foto: Cancerrehabfonden

Läs hela rapporten här

Patientorganisationer

Här kan du få hjälp av andra i samma situation och känna en gemenskap!

En annan rubrik

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ytterligare en rubrik

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Patientorganisationer

Patientorganisationerna arbetar för sina medlemmars intressen inom flera områden exempelvis intressepolitiskt, socialt och forskning. Många av organisationerna har lokalföreningar som fungerar som ett socialt skyddsnät och stöd till medlemmarna. Föreningarna är en viktig del i cancerrehabiliteringen och bidrar till att du som cancerdrabbad och dina närstående kan stöd av andra i samma situation. 

  • Lokala patientföreningar
  • Stödpersoner
  • Information om just din cancer
  • Anhöriginformation
  • Frågor och svar
  • Vara ett stöd för andra i samma situation

Livskraft presenterar: www.alltomcancerrehab.se

 

Har du frågor och vill komma i kontakt med oss?

Skriv in här nedan, så återkommer vi fortast möjligt.

Oavsett område syftar all cancerrehabilitering till att förebygga och minska negativa följder av sjukdomen och behandlingen.

rubrik

ingress rubrik

Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit. Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit. Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suVestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit.