Cancer rehabilitering
Cancerrehabilitering syftar till att förebygga och reducera de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av en cancersjukdom och dess behandling.
Cancerrehabilitering
Här finner du information som kan hjälpa dig att få rätt cancerrehabilitering


Cancerrehabilitering
Alla cancerpatienter skall ha en individuell vårdplan. Den skrivs tillsammans med patienten och skall också innehålla planering för din cancerrehabilitering. Behoven av rehabilitering ska gås igenom och planeras utifrån dig och dina behov. Du ska inte själv behöva ta ansvar för att ditt rehabiliteringsbehov bedöms eller behöva efterfråga rätt insatser. Eftersom rehabiliteringsbehovet kommer att förändras med tiden ska bedömningen upprepas kontinuerligt utifrån din och dina anhörigas situation.

Fatigue
Människor med cancersjukdomar drabbas mycket ofta av en särskild trötthet och kraftlöshet som är så överväldigande att det är svårt att få andra att förstå hur det känns.
Den här tröttheten som har samband med sjukdomen och cancerbehandlingarna har ett särskilt namn: fatigue.

Sexuell rehabilitering
Sexualiteten är en viktig källa till närhet och välbefinnande. Varje person reagerar på sitt eget sätt och det finns ingen mall som passar alla, när det handlar som sexuell rehabilitering. Samtal och stöd från närstående kanske passar för en person och för en annan kan det vara viktigare med konkreta tips på sextekniker, medicinering eller sexhjälpmedel. Det viktiga är att söka och få hjälp så att möjligheten till sexuell hälsa nås.
Bättre struktur och större samverkan vid rehabilitering efter cancer
En enkät till kontaktsjuksköterskor i regionen visade på stora ojämlikheter i hur rehabiliteringen efter cancer var organiserad i Blekinge. Det fick Charlotte Malm och Mia Dreier att satsa på en förändring.
Läs mer
Källa: Regionalt Cancercentrum Syd
Det rehabiliterande samhället
Rehabilitering ska vara att vården och andra aktörer tillsammans med patienter bygger ett hälsofrämjande liv, med mesta tänkbara livskvalitet.
Läs mer
Källa: NOLLVISION CANCER
Vad är cancerrehabilitering?
På 1177 Vårdguiden kan du hitta samlad information om rehabilitering vid cancer och alla åtgärder som kan minska besvär eller problem som sjukdomen kan orsaka på olika sätt.
Vad är cancerrehabilitering?
Källa: 1177.se
Patientorganisationer
Patientorganisationerna arbetar för sina medlemmars intressen inom flera områden exempelvis intressepolitiskt, socialt och forskning. Många av organisationerna har lokalföreningar som fungerar som ett socialt skyddsnät och stöd till medlemmarna. Föreningarna är en viktig del i cancerrehabiliteringen och bidrar till att du som cancerdrabbad och dina närstående kan stöd av andra i samma situation.
- Lokala patientföreningar
- Stödpersoner
- Information om just din cancer
- Anhöriginformation
- Frågor och svar
- Vara ett stöd för andra i samma situation
Livskraft presenterar: www.alltomcancerrehab.se
Har du frågor och vill komma i kontakt med oss?
Skriv in här nedan, så återkommer vi fortast möjligt.
“
Oavsett område syftar all cancerrehabilitering till att förebygga och minska negativa följder av sjukdomen och behandlingen.
“
rubrik
ingress rubrik
Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit. Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit. Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suVestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit.