Cancer rehabilitering

Cancerrehabilitering syftar till att förebygga och reducera de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av en cancersjukdom och dess behandling.

Cancerrehabilitering

Här finner du information som kan hjälpa dig att få rätt cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering

Alla cancerpatienter skall ha en individuell vårdplan. Den skrivs tillsammans med patienten och skall också innehålla planering för din cancerrehabilitering. Behoven av rehabilitering ska gås igenom och planeras utifrån dig och dina behov. Du ska inte själv behöva ta ansvar för att ditt rehabiliteringsbehov bedöms eller behöva efterfråga rätt insatser. Eftersom rehabiliteringsbehovet kommer att förändras med tiden ska bedömningen upprepas kontinuerligt utifrån din och dina anhörigas situation.

Fatigue

Människor med cancersjukdomar drabbas mycket ofta av en särskild trötthet och kraftlöshet som är så överväldigande att det är svårt att få andra att förstå hur det känns.

Den här tröttheten som har samband med sjukdomen och cancerbehandlingarna har ett särskilt namn: fatigue.

Sexuell rehabilitering

Sexualiteten är en viktig källa till närhet och välbefinnande. Varje person reagerar på sitt eget sätt och det finns ingen mall som passar alla, när det handlar som sexuell rehabilitering. Samtal och stöd från närstående kanske passar för en person och för en annan kan det vara viktigare  med konkreta tips på sextekniker, medicinering eller sexhjälpmedel. Det viktiga är att söka och få hjälp så att möjligheten till sexuell hälsa nås. 

Glädjande – fler äldre använder sig av digitala tjänster!

Glädjande – fler äldre använder sig av digitala tjänster!

En av utmaningarna med digitaliseringen inom vården är att nå de äldre och få med dem i den digitala utvecklingen. Det är en stor omställning för många och inte alltid så lätt att lära sig. Därför är det glädjande nyheter att läsa att allt fler äldre använder sig av 1177 Vårdguidens digitala tjänster – och ökningen bland de allra äldsta är på nära 90 procent! Nu gäller det att ta tillvara på denna utveckling och fortsätta att anpassa och förbättra de digitala verktygen så att fler kan få tillgång och möjlighet att ta ta del av det digitala utbudet.

Foto: Pressfoto

Läs mer

Köerna växer – lös konflikten nu!

Köerna växer – lös konflikten nu!

Alla cancerpatienter har rätt till rehabilitering och det är inskrivet i det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering. Under coronapandemin har vården behövt ställa om och undvika fysiska möten och uppmanas att ersätta med ett digitalt möte. Kön till cancerrehabilitering är lång, men vissa rehabiliteringsmottagningarna får inte betalt för digitala- eller telefonmöten, enligt gällande vårdvalsavtal, vilket leder till att patienter uteblir och mottagningarna står tomma – trots skriande behov av rehabilitering. Detta problem lyfter patientföreträdarna Margareta Haag och Barbro Sjölander i sin debattartikeln i Altinget.se

Foto: Janerik Henriksson/TT

Läs artikeln

Patientorganisationer

Här kan du få hjälp av andra i samma situation och känna en gemenskap!

En annan rubrik

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ytterligare en rubrik

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Patientorganisationer

Patientorganisationerna arbetar för sina medlemmars intressen inom flera områden exempelvis intressepolitiskt, socialt och forskning. Många av organisationerna har lokalföreningar som fungerar som ett socialt skyddsnät och stöd till medlemmarna. Föreningarna är en viktig del i cancerrehabiliteringen och bidrar till att du som cancerdrabbad och dina närstående kan stöd av andra i samma situation. 

  • Lokala patientföreningar
  • Stödpersoner
  • Information om just din cancer
  • Anhöriginformation
  • Frågor och svar
  • Vara ett stöd för andra i samma situation

Livskraft presenterar: www.alltomcancerrehab.se

 

Har du frågor och vill komma i kontakt med oss?

Skriv in här nedan, så återkommer vi fortast möjligt.

Oavsett område syftar all cancerrehabilitering till att förebygga och minska negativa följder av sjukdomen och behandlingen.

rubrik

ingress rubrik

Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit. Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit. Vestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suVestibulum nec odios Suspe ndisse cursus mal suada faci lisis. Lorem ipsum dolor sit ametion consectetur elit.