Frågor och svar
Biverkningar
Ja, be kontaktsjuksköterskan eller din läkare om kontakt med en arbetsterapeut så kan ni diskutera hjälpmedel. Du och arbetsterapeuten bestämmer tillsammans vad som blir bäst för dig.
Ta kontakt med smärtrehab. Med hjälp av en fysioterapeut kan ett individuellt träningsprogram tas fram för dig. Se över om det finns hjälpmedel att förskriva. Det finns även arbetsterapeuter som kan bistå om det behövs.
Du kan ringa Cancerrådgivningen som vet det mesta om cancersjukdomar, biverkningar, symtom och behandlingar. Cancerrådgivningen finns till för dig som är patient, närstående eller som bara undrar något om cancer. Läs mer här: https://www.rehabcancer.se/for-dig-som-patient/cancerradgivningen/
Börja med att anpassa kosten, ta hjälp av en dietist för tips och råd. Vid behov kan det vara bra att rådgöra med din doktor för en eventuell undersökning och läkemedelsbehandling.
Fatigue
Det finns ingen medicinsk hjälp mot fatigue. Det som är hjälpsamt mot fatigue efter cancersjukdom är ökad fysisk aktivitet och man kan inte vila bort fatigue.
Ta hjälp av en arbetsterapeut, då kan ni ta fram strategi för dig. Försök hitta balans mellan aktivitet och vila. Bra om du kan förebygga och hushålla med din energi. Att acceptera din hjärntrötthet och arbeta för att hitta ett sätt att förhålla dig till hjärntröttheten.
Hjärntrötthet eller fatique är en mental utmattning som inte går att vila bort. Man blir snabbt orkeslös och får svårt att koncentrera sig. Ibland kan man uppleva ljus- och ljudkänslighet. Vid cancer kan man drabbas av fatique både under och efter behandling.
Fysiska
Centrum för cancerrehabilitering erbjuder fysisk aktivitet och träning utomhus. Läs mer här: https://www.rehabcancer.se/aktuellt/fysisk-aktivitet-och-traning-utomhus-under-pandemin/
Med hjälp av en fysioterapeut i vården kan du få ett program med skonsam rörelseträning. Det finns även möjligt att ta fram ett individuellt träningsprogram/rehabiliteringsplan anpassat efter dig.
Myndighet
Om du är anställd så har din arbetsgivare ett rehabansvar och ska tillsammans med dig ta fram en handlingsplan. Anpassningar ska göras för att underlätta din återgång till arbetet.
Tandvård
Biverkningar vid cancerbehandling kan försvåra näringsintaget och skada slemhinnorna. När man genomgår en cancerbehandling är muntorrhet ett vanligt besvär till följd av nedsatt salivutsöndring.
Regelbundna besök hos tandläkaren kan hjälpa. Det är bra att besöka tandläkaren innan man ska påbörja en cancerbehandling. Tandläkaren kan behandla eventuella besvär innan de riskerar att förvärras av den kommande behandlingen. Tandläkaren kan även ge tips och råd kring munvård utifrån patientens förutsättningar och behov.
På Försäkringskassans hemsida kan du läsa om tandvårdsstöd och vanliga frågor om statligt tandvårdsstöd. Läs mer https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/VcgxDsIwDADAtzB4Tio2tqriA2WpukSGRGAVHMt2w_dbiaFivAtzmMLM2OiJTpXxvXv6Pj4XQX9Bd-4hDpW9sN-uaSwmlY1agShKDV2KGkRHzg01p18eYeY1Q9T1rrSkvw2y9KcN8Cld-g!!/